Het oprichten van bedrijven kan anders, beter

Posted by on nov 4, 2014 in Algemeen | 0 comments

Een betere manier om bedrijven op te richten, hoezo?

Als oprichter van meerdere bedrijven heb ik ervaren hoe het is om te starten zonder eigen middelen, mét eigen middelen, gefinancierd door de bank, en gefinancierd door derden.

Tevens ben ik gestart in m’n eentje, met zijn tweeën, met drie man en met zijn vieren. Ook alle bedrijfsvormen kwamen voorbij; de eenmanszaak, de VOF en BV’s. Sommige bedrijven werden een groot succes, andere beduidend minder.

Twee keer heb ik met goed gevolg aandelen verkocht. Daarnaast ben ik als marketing adviseur vele malen betrokken geweest bij startups, al dan niet in de IT sfeer.

Arjan Yspeert over Slicing Pie en Grunt FundsTerugkijkend op deze ervaringen kwam het me voor dat er betere manieren moeten zijn om startups te lanceren dan de huidige gang van zaken. Veel energie (en middelen) die beter bestemd kan worden voor klantenwerving en productontwikkeling gaat verloren aan irritaties tussen de oprichters over aandelenverhoudingen en het zoeken naar financiering.

Een effectieve oplossing lijkt te liggen in flexibele aandelenverhoudingen. In plaats van een statische verdeling bij de aanvang van de onderneming (bijvoorbeeld vier oprichters elk 25%) wordt gedurende 12 tot 18 maanden de inzet van de deelnemers nauwkeurig bijgehouden en pas vastgezet bij formalisering of verkoop.

Dit wordt door professoren en auteurs zoals Noam Wasserman en Mike Moyer omschreven als Dynamic Equity Split, of in goed Nederlands; Dynamische Aandelen Verdeling. Andere termen die imiddels opgang doen zijn de Slicing Pie methode, het opzetten van een Grunt Fund en Dynamic Equity Allocation.

Deze blog gaat daar dus over. Laat me horen wat je er van vindt.

Arjan Yspeert

arjan@yspeert.com